MatfaktaBresola

Luft-tørket, saltet kjøtt med mørk rød, nesten lilla farge, mager og mør, med en søtlig og nesten muggen lukt. Kommer fra dalen Valtellina i Lombarda-regionen, Nord-Italia.  Brukes som antipasto: supertynne skiver, servert ved romtemperatur eller lett avkjølt, alene eller dryppet med olivenolje og sitron og rucola, svart pepper og høvlet Parmesan. Oppbevares best i kjøleskap.


Brokkoli

Også kalt aspargeskål. Opprinnelig fra Italia. Tilhører Brassicafamilien og er en slags ’fetter’ av blomkål. De mest kjente typene er Marathon og Lord. Brokkoli har dobbelt så mye vitamin C som appelsiner, B-vitaminer, jern, antioksidanter, klorofyll og sulforafan som visstnok dreper magesårbakterier og kreftceller. Spis brokkoli stuet, kokt, most, grillet, gratinert, marinert, i salat, som suppe eller puré.
Crème Anglaise

Vaniljesaus laget av eggeplommer, sukker og melk. 


Erter

Erter har 380 kJ (90 kcal) og 5.3 gram protein pr 100 gram. Kokte gule erter har en GI (glykemisk indeks) på 32 og friske erter en GI på 40.


Ghee

Ghee er indisk for klaret, usaltet smør. Smøret varmes opp på svak til middels varme til det smelter, og fettet skilles fra melkestoffene som synker til bunns. Sil smøret gjennom et klede eller bare hell fettet over i et annet glass. Oppbevar smøret i tett glass i kjøleskapet. Smør uten melkestoffer tåler meget høy temperatur uten å bli brent, og fungerer dermed på samme måte som olje. Bruk klaret smør for eksempel til steking av kjøtt eller fisk, og til Pommes Anna. Miso

Tradisjonell japansk smakstilsetning fra det japanske kjøkken. Deles i to hovedgrupper: Edo-ama-miso opprinelog fra Tokyo og Shinshuu-miso opprinnelig fra Nagano. Ingrediensene i miso kan være forskjellige. For eksempel er Kome-miso er laget av soyabønner og hvit ris. Den er søtlig og fra kremfarget (hvit miso), gulbrun (gul miso) til mørk brun (rød miso) på farge. Mugi-miso er laget av soyabønner og bygg. Den er søtlig og lysebrun på farge. Mame-miso er laget av soyabønner, har kraftig smak og er mørk brun til svart på farge. Vi kjenner kanskje best misosuppen som ofte serveres til sushi eller sashimi. Misosuppen består av dashi, miso (fiskebuljong) og gjerne grønnsaker, tang, tofu, nudler, fisk eller ris.Remulade

Kald tykk saus laget av majones, sennep, sylteagurk, kapers og finhakkede urter.Rillette / ri ː jɛt /

Som regel svinekjøtt, men også kanin, gås, kylling eller fisk kan brukes. Kjøttet er kokt meget sakte i krydret fett og deretter most sammen med litt av fettet. Pakkes i små skåler og dekket med et tynt lag fett. Serveres kald på brød eller toast som appetittvekker.


Royal 
Som regel betegnelsen på sopp eller grønnsaker som er varmebehandlet, hakket eller kjørt til mos og deretter pisket med fløte, egg og krydder. Moussen helles i form, dekkes med folie for deretter å bli satt i vannbad til massen har stivnet.

Spuma (sp. espuma=skum)
Mos, ofte blandet med fløte og krydder og deretter kjørt i en kremblåser med nitrogengasspatroner. 


Sushispråk
http://www.godfisk.no/Sj%C3%B8matskolen/Inspirasjon-og-ideer/Sushi/Sushispr%C3%A5ketIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar