18. november 2012

Spegris - pattegris - suckling pig

Spegrisen dier hele sitt korte liv. Dette gir  saftig og meget mørt kjøtt, og alt kjøttet er like bra. Hvis de ikke blir solgt innen de skal avvennes, går de over på kraftfôr og blir "smågris".

Spegrisen kan fylles, for eksempel med stuffing som brukes i kalkun eller løk, eplebiter, druer og svisker. Fyllet vil bidra til at grisen holder "formen" under steking. For å "lukke" kan du bruke en stor stoppenål og hyssing eller rett og slett rulladepinner av stål.

Vi valgte å ikke fylle den og penslet den i stedet flere ganger på innsiden under grillingen. Marinade

4 ts hel pepper
2 tørre Piri Piri
1 ts tørr rosmarin
1 ts tørr timian
2 ts paprikapulver
3 kinesiske hvitløk
2 ss rødvinseddik
2 ss soyasaus
1 ts Worcestersaus
3 ss honning
saft av 1/2 sitron
-
olivenolje


Slik gjør du:
Finhakk hvitløken og knus den sammen med de tørre ingrediensene i en morter eller med en stavmikser. Bland inn de flytende ingrediensene og olivenolje. Mengden olivenolje er avhengig av hvor sterk du vil ha marinaden, eventuelt hvor mye marinade du trenger. 

Grilling av spegris

 1. Hvis du har frossen spegris, må den tines sakte. Den skal ha romtemperatur når du begynner å grille.
 2. Vask og tørk spegisen nøye, både innvendig og utvendig. 
 3. Tre grill-spiddet fra halsen og bakover på innsiden. Protein stivner når det varmebehandles, og det er derfor viktig at grisen legges i den stilling du vil ha den når den skal serveres og knytes fast i grillspiddet. Forbena skal peke rett frem (også bundet sammen slik at de ikke vil spre seg) og hodet hvilende mellom dem. 
 4. Plasser et eple, en løk eller et trestykke i munnen slik at den holdes åpen. Dessverre var vårt trestykke for lite og da vi skulle legge inn eplet ved servering, var eplet for stort - det ble delt i to og så greit ut. Noen legger klinkekuler eller kuler av folie i øyehulene, men vi foretrakk lukkede øyne. Du kan også dekke til ørene og halen for at de ikke skal bli brent og fjerne folien den siste halve timen.
 5. Sett inn grisen på lav til middels  varme, og la grisen rotere. Pensle minst hver 1/2 time.
 6. Beregn total grilltid på 30 minutter per kilo. Hvis grisen er fylt, må steketiden forlenges noe, ca 15 minutter ekstra per kilo med litt fyll, og 25 minutter for "stappet" gris.
 7. Grisen er ferdig når kjøttkraften er blank og temperaturen i låret er 73 - 75 grader.
 8. Skru opp varmen og er du heldig får du sprøtt skinn (det fikk ikke vi). Pass på at den ikke blir tørr. Slå av varmen og la gjerne grisen hvile. Hvis svoren er sprø må du ikke dekke den til.
 9. Fjern grillspyd, nåler og hyssing. Legg et lite eple i grisens munn. 

2 kommentarer:

 1. Takk for god artikkel. Hadde aldri grillet pattegris før, så jeg fulgte rådene og det ble veldig bra :-)

  SvarSlett
 2. Så bra! Takk for hyggelig tilbakemelding.

  SvarSlett