10. mars 2012

Spansk tortilla


Våren er rett rundt hjørnet, og mens vi venter på vårens grønnsaker kan vi lage en tortilla, også kalt potetomelett, med vintergrønnsakene poteter og løk. Tortilla er opprinnelig spansk og mest kjent som tradisjonell tapas.

Det er viktig ikke å blande sammen spansk tortilla som er en olivenoljestekt omelett, og meksikansk tortilla som er flate og runde maislefser fylt med kjøtt, ost eller liknende.
Første gang spansk tortilla nevnes i historiske dokumenter er i år 1817. I et dokument til Navarra Court med ukjent avsender, fantes en beskrivelse av hvordan de fattige bøndene med to til tre egg, noen poteter og brødsmuler kunne mette fem til seks voksne menn.

Tortilla inneholder vanligvis egg, poteter og olivenolje, og den er enkel og rask å lage. Du kan naturligvis smaksette med for eksempel skinketerninger, bacon, pølsebiter, paprika, squash, aubergine eller sopp. Tortilla kan spises varm eller kald, og er perfekt turmat. Ved siden av tortilla serveres tradisjonelt oliven og sylteagurk. Men med litt spekeskinke, grønn salat, godt brød og noen jordbær har du vårens lunsjfavoritt. Og skal du virkelig kose deg på lørdagen, tar du et glass tørr sherry, rødvin eller rosévin til.

Spansk tortilla – potetomelett

1/2 kg kokfaste poteter
1/2 dl olivenolje
1 stor løk
2 fedd hvitløk
2 ts salt
litt pepper
4-5 egg

  1. Skrell potetene og skjær dem tynne skiver. Skyll potetskivene og tørk dem godt med jøkkenpapir.
  2. Skjær løken i tynne skiver.
  3. Varm olivenolje i en stekepanne. Legg i potetskiver og løk, tett og lagvis. Dryss over litt salt. Stek på middels varme til potetene er gylne, myke og gjennomstekte.
  4. Pisk egg, finhakket hvitløk, litt salt og pepper i en bolle.  Ta opp egg og løk fra stekepannen uten av oljen følger med, og bland det inn i eggemiksen.
  5. La det stå og trekke noen minutter.
  6. Rengjør stekepannen, og varm opp 2 ss olivenolje. Hell i potet- og eggeblandingen og press den forsiktig ned i pannen. Stek videre på svak til middels varme til den begynner å bli gylden. Pass på at omeletten ikke setter seg fast i bunnen.
  7. Snu omeletten ved hjelp av en tallerken eller et lokk. Stek videre til omeletten er gylden på undersiden også.
  8. La omeletten sette seg noen minutter før du skjærer den i passe biter.
Les også matspalten min i avisen Demokraten hver lørdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar