28. januar 2012

Torsk med sprø urteskorpe


Vi har lett for å blande sammen torsk og skrei, og det er jo ikke så rart. Av utseende likner de på hverandre og de smaker ganske likt. Men forskning har vist at kysttorsken og skreien faktisk har ulik DNA, og tilhører derfor ulike genetiske stammer (kilde: professor Fevolden, Norges Fiskerihøgskole). Skreien tilhører den norsk-arktiske torskestammen, og har i alle tider gjort den lange vintervandringen fra Barentshavet til norskekysten. Skreien kommer i milliontall for å gyte, ca 40 % gyter i Lofoten, mens resten fra Mørekysten og opp til Finnmark. Ordet skrei kommer fra skride som på norrønt betyr å vandre.
Norske vikinger gjorde skrei til kommersiell handelsvare allerede på 900-tallet, og på 1100-tallet ble fiskerne pålagt å betale skatt i form av skrei til kong Øystein Magnussen. Fra 15- og 1600-tallet begynte konserveringen av torsk og skrei med salting og tørking, og fortsatt er tørrfisk og klippfisk viktige eksportartikler blant annet til Spania, Portugal, Italia og Brasil.

Men vi har jo kysttorsken også, også kalt fjordtorsk, som akkurat nå er på sitt beste. Vår fjordtorsk lever stort sett av bløtdyr, krabber, sjøstjerner, akkar og småfisk, og den koser seg nå i den kalde og klare vannet. Fiskekjøttet er fastere og hvitere på vinteren enn ellers i året. Den har mild og ren smak, masse A- og D-vitaminer og omega 3. Omega-3 gir deg økt aktivitetslyst, får fart på blodomløpet, øker konsentrasjonen og bedrer humøret. Trenger du flere gode grunnet til å spise torsk?

Kokt skrei eller torsk med rogn og lever er fantastisk mat, men det er mange andre måter som gir denne flotte fisken den honnør den fortjener. Det fine, hvite fiskekjøttet skiver seg delikat, og på grunn av den rene smaken er det lett å variere torsk. Denne retten er rask og enkel å lage, har mye smak og er mer eller mindre uten bein.

Torsk med sprø urteskorpe 

4 porsjoner

1 stor torskefilet med skinn
smør
2 dl tørr hvitvin
2 ss majones
1 ts Dijon sennep
salt og svart pepper
100 g fersk brødrasp, gjerne fra baguette
revet skall og saft av 1 sitron
4 ss hakket bladpersille
2 ss hakket gressløk

1.      Forvarm ovnen til 210 °C
2.      Smør en ildfast form med litt smør, og hell i hvitvinen. 
3.      Legg torsken i fatet og dryss over salt og pepper.
4.      Bland majones og sennep, smak til med salt og pepper.
5.      Smør majones- og sennepsblandingen jevnt over torskefileten.
6.      Bland sammen fersk brødrasp, sitronskall, saft og urter i en bolle, og legg det oppå majones- og sennepsblandingen.
7.      Sett formen i ovnen og stek i 15 – 20 minutter, avhengig av torskefiletens tykkelse.

Server fileten med kraften fra bunnen av formen, poteter og salat eller dampede grønnsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar