13. januar 2012

Kok og grill en blekksprut - calamaris


Blekksprut er en delikatesse når den er tilberedt riktig - og det er faktisk veldig enkelt!

Blekksprut kan tilberedes på to måter: kort tid eller lang tid - noe midt i mellom gir et gummiaktig resultat. Jeg går for å la den trekke på svak varme i saltet vann i ca 1 time. Grekerne henger sine calamaris i  solen for mørning, og det sies at blekksprut blir mørere hvis den har vært en tur i fryseren. Jeg nøyer meg med å kjøpe den fersk (og renset for innvoller og blekk) og putte den rett i kjelen. Hvis du ikke finner renset blekksprut, må du rense den selv. Det gjør du ved å vrenge den, skrape den hardt på innsiden og ta ut nebbet. Bruk gjerne gummihansker i tilfelle du reagerer på blekket. 

  1. Vask blekkspruten godt.
  2. Kok opp saltet vann og legg i blekkspruten. La den koke på svak varme i ca 1 time. La den avkjøle i kjelen. La den renne av på kjøkkenpapir.
  Nå er blekkspruten klar til grilling, til en kald "frutti di mare"-salat, sautert i en smakfull tomatsaus osv. 
  Denne skal grilles og serveres som tapas. Det gjør jeg slik: 
  1. Lag en marinade av olivenolje, sitronsaft,finhakket hvitløk, salt og pepper.  Legg i blekkspruten, og mariner den i minst 30 minutter på et kjølig sted.
  2. Grill blekkspruten på grillen til den er gyllen og gjennomvarm.
  3. Skjær armene og kroppen i tynne skiver, hell over god olivenolje, sitronsaft og dryss med paprikapulver.  Ingen kommentarer:

  Legg inn en kommentar