10. desember 2011

Lussekatter og Lussi Langnatt

I den kristne kirken feires Luciadagen til minne om den sicilianske hellige Lucia, vintersolvervets helgen, som skal ha lidd martyrdøden 13. desember i år 303 e.Kr. Lucia brakte mat til fangene som ble holdt i mørke underjordiske fangehull, og lyskransen på hodet hadde hun for å ha armene fri. Lucia er lysets helgen og navnet betyr ”den lysende”.


Men 13. desember var også en hedensk merkedag. På primstaven er dagen merket med flamme eller lys. Etter den julianske kalenderen som ble brukt mellom 46 f.Kr. og ca 1700 e.Kr, falt vintersolverv på nettopp 13. desember. Det betydde at natten mellom den 12. og 13. desember den lengste natten i året, og i følge folketroen fylt av uhygge og overtro. Mange overnaturlige vesener var visstnok i aktivitet, og dyrene kunne snakke med hverandre. Levende lys ble brukt for å jage vekk ondskapen, både i hus og uthus, og juleforberedelsene skulle være godt i gang. Den temperamentsfulle vetten Lussi, men også ”åsgårdsreia" av tusser, troll og andre underjordiske vesener, dro fra hus til hus for å sjekke at ting var på stell. Denne natten ble kalt Lussi Langnatt.

Neste morgen ble lyset, altså vintersolvervet, feiret fordi det igjen hadde seiret over mørkret. Og lussekattenes safrangule farge symboliserte lyset, mens spiralfasongen symboliserte solen, energien og livet. (kilde: Forskning.no).

Uansett tro eller overtro – Luciadagen er en hyggelig merkedag midt i den mørkeste måneden i året, og nybakte lussekatter med varm sjokolade er en fin start på dagen.


Lussekatter

100 g smør
3,5 dl melk
25 g gjær
½ ts salt
1,5 dl sukker
2 ts malt kardemomme
1 g safran
10 dl hvetemel
1 egg (til pensling, kan sløyfes)
rosiner til pynt

1 Smelt smøret og tilsett melken. Når væsken er fingervarm, rører du ut gjæren i litt av væsken før du tilsetter resten.
2 Hvis safranen er i hele tråder, knuser du den i en morter sammen med litt sukker. Bland mel, salt, sukker, kardemomme og safran og tilsett væsken. Kna deigen godt sammen. Hev til dobbel størrelse på et lunt sted, dekket med plastfolie og et håndkle.  
3 Del opp i 20 like store emner, trill ut og form til lussekatter. Sett rosiner i "svingene".
4 Etterhev på bakebrett i ca ½ time. Visp saman egget og pensle.
5 Stek midt i ovnen ved 225 C i 8-10 minutter.


Om safran
Safran, som er verdens dyreste krydder, kom til Europa på 1100-tallet og finnes på støvbærerne hos safrankrokusen. De er flate, tynne og opptil 3 cm lange og har sterk aromatisk lukt og smak. Safrankrokus vokser rundt Middelhavet, men den største produksjonen har i dag Iran. 1 kilo safran svarer til ca 175 000 støvbærere, og siden blomstringen er kort og arbeidet med å samle støvbærerne må gjøres manuelt og tidlig på morgenen, er prisen deretter. Safran brukes som krydder blant annet i lussekatter, brød, paella, bouillabaisse, risotto og fiskesauser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar