15. august 2011

Hjemmebakt flatbrød


- med takke og pastamaskin -  

Nord i Gudbrandsdalen har bygg vært et godt og nyttig kornslag gjennom tidene, og derfor ser vi det ofte igjen i lokale oppskrifter. Som her i flatbrød. Bygget var alltid sammalt, og til flatbrød ble det "simpleste" kornet benyttet. Ferdigmalt korn skulle stå og sette seg for at utbakingen skulle bli lettere. Poteter ble også brukt, da som regel blandet med rug. 

Dette flatbrødet inneholder en blanding av fint hvetemel, grov rug og bygg. Deigen blir fin og seig, akkurat som pastadeig, og dermed fin å kjøre ut gjennom pastamaskin. Pasta-maskinen avlaster armene for det er tungt arbeid å kjevle flatbrød. Flatbrødene blir da naturlig nok avlange, men hva gjør vel det?

1 l hvetemel
6 dl grovt rugmel
6 dl bygg
2 ss sukker
3 ts salt
1 l skummet kulturmelk

1 Bland de tørre ingrediensene og spe med melk til en fast deig. Pakk deigen inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskap minst 2 timer, helst natten over. 
2 Kjør deig gjennom pastamaskinen (rulle for pastaplater) eller kjevle deigen ut til tynne brød. Stek brødene på begge sider på takke, middels varme til de så vidt begynner å få farge. Flatbrød kan også stekes i tørr stekepanne på samme måte. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar