29. august 2011

Gresskarpai (Pumpkin Pie)

En litt annerledes gresskarpai fordi paiskallet er laget av mørdeig med egg. Jeg har brukt muskatgresskar fordi kjøttet er søtt og har flott oransje farge. Ikke alle liker gresskar, men smaken blir mildere hvis mengden gresskarmos i fyllet reduseres.

Gresskarmos
Hell 2 dl vann og 1/2 ts salt i en kjele og kok opp. Del gresskaret i to, skjær av skallet og ta ut frøene. Del den opp i terninger og kok den i det saltede vannet under lokk til bitene er møre, ca 25 - 30 minutter, avhengig av størrelsen. Hell av kokevannet og la bitene renne godt av før de moses fint. La mosen "henge" i et dørslag til den skal brukes slik at all overflødig væske renner av. Til denne kaken trenger du 3-4 dl ferdig mos.Mørdeig
3,5 dl hvetemel
1,5 dl sukker
150 g kaldt smør
1 egg
evt 1-2 ss melk hvis deigen er for tørr


Hakk mel, sukker og smør raskt sammen til en kornete masse. Tilsett egg og bland raskt sammen. Pakk deigen inn i matpapir og legg i kjøleskapet, helst 1 time.


Gresskarfyll
3 store eller 4 små egg
1 dl rørsukker
2 ss lønnesirup
3-4 dl gresskarmos
1,5 dl Vikingmelk
revet skall av 1/2 sitron
3/4 ts malt kanel
1/4 ts malt muskatnøtt
1/4 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Bland lønnesirup, gresskarmos, Vikingmelk og krydder godt sammen, og vend blandingen inn i eggedosisen. Ikke rør for mye.


"Klem" mørdeigen ut i en smurt paiform, hell over gresskarfyllet og stek på nederste rille ved 190 C i 50-60 minutter eller til fyllet har stivnet. Server med pisket krem eller vaniljeis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar