2. oktober 2013

Epletid og eplekake - Apples and applecake














“An apple a day keeps the doctor away” :)

Epler har lenge hatt en rolle i forklore: Fra Eva smakte på det fristende eplet i Edens hage, til William Tell ble utfordret til å skyte et eple av hodet på sin egen sønn og Isaac Newton som brukte eplet i sin teori om tyngdekraften. Spennende historier om en frukt med utall av bruksmuligheter.

Det er fortsatt sesong for epler. Og har du et epletre i hagen din med mer epler enn du klarer å knaske i deg, kan du bake, lage chutney, eplemos til pålegg eller Tilslørte bondepiker, smuldrepai eller gelé. Du kan også levere inn til presserier og få igjen eplemost eller cider.

Min favoritt er gravenstein. Gravenstein, også kalt Gråsten-eple har vi hatt i Norge i mer enn en 200 år. Gravenstein er oppkalt etter byen Gråsten (på tysk Gravenstein) på Jylland. Gravenstein er søtt, sprøtt og friskt og best i september og oktober.

Eplekake
Du trenger:
3 epler
2 egg
2 dl sukker
50 g smør
1 ½ ts bakepulver
3 ss vaniljesukker
2 dl hvetemel
1-2 ss melk
-
2 ts kanel og 2 ss sukker til å drysse over tilslutt

Slik gjør du:
  1. Skrell eplene, ta ut frøhus og skjær i tynne skiver.
  2. Smelt smøret.
  3. Pisk egg og sukker hvitt. 
  4. Bland i resten av ingrediensene og rør godt. 
  5. Hell røren i en liten smurt rund form.
  6. Legg i epleskivene og trykk dem litt ned i røren.
  7. Dryss over sukker og kanel.
  8. Stekes på over-/undervarme ved 210 °C i ca 35 minutter. Hvis den blir mørk på toppen mot slutten, kan du legge over en bit bakepapir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar