28. september 2013

Østers naturell - Oysters



Mange gode grunner til å spise østers. 

Østers er proppfulle av sunne saker. For eksempel proteiner som bygger og vedlikeholder kroppens celler. Vitamin D som balanserer kalsiumbalansen i skjellettet. Vitamin B12 for danning av celler og forebygging av blodmangel. I tillegg finnes selen som er en viktig byggekloss for gode kjemiske prosesser. 



Den beste grunnen til å spise østers er at det er så vannvittig godt. Dessuten er kombinasjonen av østers og champagne er et velkjent afrodisiakum, så her kan det være duket for kjærestekveld.

4 østers per person (forrett)

Åpne østers. Bruk hanske eller er brettet kjøkkenhåndkle og østerskniv. Riktig utstyr hinder at du skader deg, og en østershanske i gummi gir meget godt grep om østersen. 

Se denne filmsnutten om hvordan du åpner østers. 
Legg åpnede østers på is eller en blanding av knust is og grovt havsalt.

Server østers med presset sitron og friskmalt pepper, vinaigretten og en god aïoli (hvitløksmajones). Eller legg østers på et skalldyrfat sammen med sjøkreps, strandsnegler, hummer og reker. Mørkt rugbrød passer ypperlig til.



Vinaigrette
Du trenger:
finhakket sjalottløk
5 ss rødvinseddik
vann
1 ss sukker

Slik gjør du:
Bland sammen og smak til.

Aïoli
Du trenger:
2 eggeplommer, romtemperert
3 dl nøytral olje, romtemperert
2 fedd hvitløk, presset
salt
pepper
sitronsaft
eventuelt 2 ss finhakket estragon

Slik gjør du:
  1. Hell eggeplommer i en bolle.
  2. Tilsett olje dråpevis mens du pisker til majonesen blir tykk og blank.
  3. Smak til med hvitløk, salt, pepper og eventuelt estragon. 
Se her hvordan Gordon Ramsey lager majones: http://www.youtube.com/watch?v=8rb6qpgCYdo




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar