29. september 2013

Filoterte med løkkompott, chevre, feta og tomat - Phyllo tart






Phyllo, Fillo eller Filo kommer opprinnelig fra gresk og betyr "blad". Filo er papirtynne ark av usyret deig som inneholder mel, vann, en liten mengde olje og eddik. Filo brukes tradisjonelt i Midtøsten og på Balkan til både salte og søte retter som for eksempel gresk spanakopita med spinat og ost, og søt tyrkisk baklava med honning og nøtter.


Behandling av filo
Filo kan du kjøpe i velassorterte matbutikker eller i innvandrerbutikkene. Filo er papirtynne og ganske skjøre "ark". Filo kan være fersk eller frossen. Det er viktig å jobbe raskt med filodeig for å hindre at de tørker. La filoarkene ligge i plast eller dekk dem til med et fuktig kjøkkenhåndkle mens du arbeider med dem. 

Denne terten er fylt med løkmarmelade, hvit geitost, fetaost og tomater. Begynn med å lage løkmarmeladen siden den bør avkjøles litt før den legges på filodeigen.

Løkmarmelade

Du trenger:

3 løk 
2 fedd hvitløk i tynne skiver
smør til steking
1 ss brunt sukker 
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper

Slik gjør du:
  1. Rens løken og skjær den tynne skiver.
  2. Smelt litt smør i en stekepanne. Stek løken myk og gylden på lav til middels varme i ca 15 minutter. Pass på at løken ikke blir for brun. 
  3. Tilsett hvitløken og la den steke med noen sekunder.
  4. Tilsett sukker og rør til sukkeret har løst seg opp. Rør inn balsamicoeddik og la blandingen stå på svak til middels varme til løken begynner å karamellisere seg.
  5. Smak til med salt og pepper. Avkjøl løkmarmeladen noe.
Filoterte

Du trenger:

8 filoark
5 ss smeltet smør
4 tomater eller 15 cherrytomater 
100 g hvit geitost
100 g fetaost
pepper
timian
løkmarmelade (se over)

Slik gjør du:
  1. Forvarm ovnen til 190 C.
  2. Legg det første filoarket på ett stekebrett som er dekket med bakepapir.
  3. Pensle med smør. Vær ekstra nøye rundt kanten.
  4. Legg over et nytt ark og pensle med smør. Fortsett til du har lagt på alle arkene.
  5. Fordel løkmarmeladen. Lag det være en kant på 2-3 cm.
  6. Skjær tomatene i tynne skiver, evt del cherrytomater i halve.
  7. Del osten i biter og legg tomater og ost over løkmarmeladen.
  8. Krydre med pepper og timian.Brett kanten litt opp.
  9. Stek terten i ca 25 minutter eller til filoen er gylden. Avkjøl litt og server.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar