25. september 2013

Eplepai - Apple pie
















Norge har verdens beste epler. Saftige, smakfulle og med tynt skall som visstnok skyldes lange lyse dager og kjølige netter. Best å spise eplene som de er, men har du lyst på noe ekstra, kan kanskje denne paien friste. 

Paifyllet blir veldig luftig med mye smak av eple. Marsipanen kan være ferdigkjøpt eller hjemmelaget. Uten marsipan blir naturligvis paien litt ”sunnere”. Du kan eventuelt male opp 50 gram mandler og blande i paideigen. Det skaper en fin balanse mellom deigen og marsipanfyllet.

Paiskall
100 g smør
2,5 dl  hvetemel
2 ss sukker
2 ss kaldt vann
1/2 ts kanel

Fyll
1 dl sukker
100 g smør
2 eggehviter
100 g marsipan
2 epler, uten skall, revet

Topping
2-3 epler i tynne skiver
aprikossyltetøy


1 Hakk mel, sukker og smør raskt sammen til smøret likner på flate erter. Tilsett kaldt vann og kanel og samle sammen deigen. Pakk deigen inn i matpapir og legg i kjøleskapet, helst 1 time.
Forvarm ovnen til 225 C.  
Kjevle ut deigen og legg den over i en paiform. Prikk med gaffel. Eventuelt dekk bunnen med aluminiumsfolie og hell i en pakke tørre tørkede erter for å holde deigen nede (disse ertene kan gjenbrukes til samme formål).
Forstek paideigen i 10 minutter.
Visp sukker og smør hvitt. Riv eplene og bland dem raskt inn. Stivpisk eggehvitene med litt salt og fold dem forsiktig inn. 
Riv marsipanen på et rivjern ned i bunnen på den forstekte paien. Hell fyllet over den revne marsipanen. 
Dekk paien med tynne epleskiver og pensle med oppvarmet aprikossyltetøy. 
Stek videre i 25 - 30 minutter eller til fyllet har stivnet.

    1 kommentar:

    1. Prøvde denne på lørdag - ble en suksess ...gjestene ønsket oppskriften 4 dager etterpå

      SvarSlett