24. august 2013

Avokado - sunnhetsbombe, slankemiddel eller babymat

Moden avokado med noen dåper av din beste olivenolje, salt, pepper og salatFørste gangen jeg fikk servert avokado visste jeg ikke helt hva jeg syntes. Kanskje syntes jeg at den var litt emmen på smak og litt fet? Servert på 80-tallets tradisjonelle vis med reker, dill og rømme/majones var den likevel en spennende avveksling fra rekecocktail med Thousand Island.

Avokadoen er egentlig en frukt som tilhører laurbærfamilien. Den inneholder fruktsyre og derfor tror mange at dette er en grønnsak og brukes som oftest deretter. Den inneholder masse sunt fett som gir metthetsfølelse.

Avokadoen inneholder blant annet kalium, folsyre, vitamin B6, A, C og E, pantotensyre, magnesium, kobber, nikotinsyre, jern og sink, fiber, proteiner og flerumettede fettsyrer (det gode fettet). Med andre ord: en vitaminbombe. I tillegg skal den skal visstnok være lett desinfiserende.

Avokadoen er passe moden når du, ved et lett trykk i den spisse enden, kjenner at den gir lett etter. Den skal ikke være bløt. Kjøp heller ikke avokado som har flekker eller større rynker i skallet. Er den ikke helt moden kan du legge den på kjøkkenbenken eller på fruktfatet. Etter 2-3 dager bør den være moden og klar til bruk. Skallet, som faktisk er giftig, tar du av ved å dele avokadoen i 2 halvdeler på langs. Ta ut steinen (pass opp for kniven!). Ta av skallet ved å bruke en spiseskje langs skallet. Press sitronsaft over fruktkjøttet med en gang – ellers vil frukten reagere på luft og bli brun.
Spis avokadoen rå med en god olivenolje, salt og pepper og litt god salat, eller rett og slett en god og smaksrik vinaigrette. Eller lag guacamole som tilbehør for å balansere eller nøytralisere tex-mex-retter eller grillmat. 

Avokado passer perfekt til røkt laks, lodde- eller lakserogn eller bacon. 


Lag en avokadomousse smaksatt med chili og sjalottløk eller lag en kald avokadosuppe jevnet med litt fløte og kald kraft, smakt til med kajennepepper og sitron og pyntet med reker. 


Avokadomousse (forrett)
4 avokadoer, renset
2 vårløk
1 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 dl majones
1 ts Dijonsennep
sitronsaft
litt rød chili (finhakket)
litt sukker
pepper og evt salt

Pisk avokadokjøttet med stavmikseren til den er luftig og lett. Bland inn resten og smak til.

Avokadomousse (dessert)
2 modne avokadoer, 2-3 ss fløte, 2-3 ts sukker, 1-2 ss sitronsaft, mynte

Pisk avokadokjøttet med stavmikseren til den er luftig og lett. Bland inn resten og smak til.


Guacamole
2 avokado
saft av ½ lime
1 ss finhakket sjalottløk eller vårløk
fin hakket rød chili (mengde etter smak)
1 fedd finhakket hvitløk 
salt og pepper

Mos avokadokjøttet med en gaffel og bland inn de øvrige ingrediensene. Smak til.

Avokadosuppe
2 avokado
1 dl fløte1 liter varm kyllingkraft1 lite glass tørr sherry
litt sitronsaft
litt kajennepeppersalt og pepper
eventuelt garnityr som sprøstekte krutonger, renset krabbekjøtt eller en liten rømmeklatt

Rens avokadoen. Kjør avokadokjøttet med stavmikser sammen med  fløte til den er glatt. Hell i varm kyllingkraft, smak til med  sitronsaft, sherry, kajenne, salt og pepper.  Suppen må ikke koke. Server lunken eller avkjølt med garnityr. 


Rensende og fuktende ansiktsmaske med avokado
Mos en avokado (uten skall og sten) med en gaffel eller stavmikser. Rør inn 1 ss flytende honning, evt oppvarmet fast honning.
Rengjør huden din og smør på avokado-/honningkremen. Legg deg nedpå og slapp av i ca 15 minutter. Skyll av masken med vann, og smør på en fuktighetskrem (dag- eller nattkrem).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar