26. november 2012

Langstekt elgstek med skogssopp - Elk roast with wild mushrooms














Elg er kanskje det reneste og noe av det magreste kjøttet vi kan spise. Elgen beiter i skog og mark, langt unna forurensede områder. Smaken er konsertert,  men likevel mildere enn for eksempel reinsdyr. Før var det stort sett elgjegerne med familie som hadde tilgang på elgkjøtt, men nå får vi kjøpt elg i alle varianter i butikken. Klassisk tilbehør er rosenkål og viltsaus, og selv om mange synes det er traust, så er det såååå godt.



Til 4 personer trenger du: 


1 kg elgstek
5 knuste einebær
salt og pepper
-
blandet skogssopp
rosenkål

  1. Tørk av steken og brun den på alle sider i litt smør varm stekepanne. Krydre godt med salt, pepper og knuste einebær.
  2. Sett inn steketermometer og legg steken i en liten langpanne.
  3. Kok ut stekepannen med litt rødvin og hell skyen over steken. 
  4. Sett ovnen på 90 °C og stek til kjernetemperaturen i steken er 65 °C. Da er kjøttet rosa. Det tar ca 5 timer.
  5. Ta ut steken og la den hvile under folie og et rent håndkle i minst 15 - 20 minutter, gjerne lenger.

Saus:

1 liten løk i biter
1 stor gulrot i biter
2 dl rødvin eller portvin
3 dl vilt- eller oksekraft eller kjøttbuljong
1 kvist timian
1 laurbærblad
3 knuste einebær
1 ts honning
1 ss tyttebærgele eller -syltetøy
1 skive Gudbrandsdalsost
salt og pepper
-
seterrømme

  1. Fres løk og gulrot  litt gylne i litt smør. 
  2. Hell på vin og kraft, legg i timian, laurbærblad og einebær, og la det småkoke i  minst 1/2 time uten lokk. Etterfyll vann hvis nødvendig.
  3. Sil fra grønnsakene og tilsett honning, syltetøy og brunost. 
  4. La sausen redusere videre på svak varme til ca 2 dl.  
  5. Rør inn seterrømme etter smak.
  6. Smak til med salt og pepper.

Server med stekt skogsopp, rosenkål, tyttebær og kokte poteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar