14. november 2012

Lammeskanker














Kjøttet fra lammeskankene er kanskje det beste på hele lammet. Forutsetningen er at de får den tiden de trenger i gryta eller ovnen. 


Til 4 porsjoner trenger du:

4 store lammeskanker 

salt og pepper
1 ss hvetemel
2 løk
2 mellomstore søtpoteter
2 røde paprika
1 grønt syrlig eple
2 bokser hermetiske tomater, grovhakkede
1 laurbærblad
1 hel stjerneanis i hyssing
3 fedd hvitløk, finhakket
½ rød chili, finhakket uten frø og kjerne
1 liten kvist frisk timian eller ½ ts tørr
1 liten kvist frisk rosmarin eller ½ ts tørr
ca 2,5 dl hvitvin
1 ss sitronsaft
2-3 ansjosfileter
½ ts sukker
persille

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 170 °C.
  2. Vask og rens alle grønnsakene og eplet. Skjær dem i terninger. 
  3. Salte og pepre lammeskankene og dryss over et tynt lag mel. Brun skankene på alle sider i panne i en blanding av smør og olje. Legg lammeskankene i en kjele med høye kanter.
  4. Fres raskt opp grønnsakene og epleterningene i litt olje i varm panne til de er gylne. Knus ansjosene med en gaffel og bland ansjos, tomater og krydder med grønnsakene. Hell blandingen over i kjelen. Hell på vin til væsken dekker minst 1/2 av lammeskankene.  
  5. La lammeskankene småkoke under lokk i ovn ved 175 °C i 2-3 timer. Ta av lokket og la den småkoke videre uten lokk til kjøttet løsner fra beinet.  
  6. Fjern hyssingen med stjerneanisen, smak til med salt, pepper, sitron og eventuelt litt sukker.
  7. Dryss over finklippet persille og server med myk potetmos, risoni eller kremet polenta og en kraftig fruktig rødvin, gjerne en chilener fra Molina-distriktet. 
Variasjon: Bytt ut hvitvinen med tilsvarende mengde rødvin eller kraftig smaksrikt øl. Tomatene kan utelates og erstattes med noe mer væske. Andre grønnsaker som passer kan være sjampinjong eller squash. 

Jeg lagde lammeskankene i en tagine - noe som funger veldig bra så lenge den er stor nok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar