19. juli 2012

Saganaki med reker

Saganaki (σαγανάκι på gresk) betyr liten stekepanne, og begrepet brukes om retter som er tilberedt i en liten panne, ofte med to håndtak. Bruk vanlig stekepanne som tåler stekeovn eller for eksempel en liten paellapanne.


En klassisk "saganaki" er pannestekt halloumi, feta eller saganakiost. Den stekes i pannen til  den bobler, og serveres med godt brød og sitron. 


Saganaki med reker er litt mer avansert og inneholder både ost og tomater. Mange lager en tykk saus basert på hermetiske tomater, men jeg foretrekker en magrere og friskere versjon med ferske cherrytomater og masse persille.  


20 store reker, for eksempel tigerreker, renset (uten skall og med hale) og delt nesten i to på langs
revet sitronskall og sitronsaft av 1 sitron
finhakket chili
2 fedd hvitløk
salt og pepper
3 ss olivenolje
15 cherrytomater
salt og pepper
1 ts paprikapulver
1 pakke feta, halloumi eller saganakiost i biter
masse persille og sitronbåter ved servering

  1. Mariner rekene i litt olivenolje, revet sitronskall, sitronsaft, finhakket chili og hvitløk, salt og pepper.
  2. Forvarm ovnen til 220 grader.
  3. Varm opp oljen i en panne som tåler stekeovn. 
  4. Stek rekene raskt noen sekunder på begge sider på høy varme. 
  5. Demp varmen noe og tilsett tomater, krydre med salt, pepper og paprikapulver og stek videre 1-2 minutter. 
  6. Legg i osten og sett pannen i ovnen i 5 minutter ved 220 grader til tomatene og osten er myk. 
  7.  Dryss over persille og server med sitronbåter og godt brød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar