23. juli 2012

Gjestebloggerne Tor og Liv: Kamskjell


Ferske kamskjell, finnes det noe bedre sjømat?

På Myken utenfor Helgelandskysten finnes det steder hvor det er mye kamskjell. Stedene er ikke alltid like lett å finne, men vi er så heldige at vi får bli med øyas lokale dykker Helge, som vet hvor skjellene er.

På de beste plassene kan det være 3 til 4 skjell per kvadratmeter og da kan vi fort sanke så mye skjell at vi kan invitere til stort ”skjellkalas”. Skjellene ligger fra ca 15 meter og nedover, så dykkemessig byr dette ikke på store utfordringer annet enn at fangstnettet blir veldig tungt! 

Jobben begynner når vi kommer inn med fangsten. Hvert skjell må åpnes og den hvite muskelen og den oransje rognen må skilles fra annen skjellinnmat. De åpnes greit med en kjøkkenkniv; skjellet holdes med den flate siden opp og kniven lirkes inn i den lille åpningen ved siden av ”hengselet” til skallet. Kniven føres så tett opp til det flate skjellet som mulig og muskelfestet skjæres over og skjellet kan åpnes. For å løsne muskelen fra det buede skjellet kan vi bruke en spiseskje og ”grave” det ut. Da får vi med all innmat og så er det bare å bruke fingrene å skille muskel og rogn fra resten. Med litt trening er dette veldig enkelt og vi sitter igjen med det beste havet har å by på: rå kamskjell! 


Vi synes helt ferske skjell skal serveres rå. Bruk en skarp kniv og skjær muskelen i tre til fem tynne skiver og fordel ut på et fat.  Skivene kan spises som de er eller med valgfritt tilbehør som for eksempel noen dråper lime, soyasaus og eventuelt litt salt. Rognen kan freses kort tid i pannen (ett minutt bør holde) med smør, salt og pepper og eventuelt finhakket hvitløk. Hvis ønskelig kan også frese muskelen i pannen, men husk at steketiden ikke skal være lang, kjøttet blir fort seigt (prøv med et par biter først).   

Kamskjellfest
Siden vi hadde så mange på besøk, ga vi en kort orientering om hvordan skjellene burde spises. Deretter la vi skjellene, rogn og limeskiver ut på et stort fat og lot gjestene ordne seg selv med resten av tilbehøret. Dette er spennende for hver enkelt kan på denne måten finne sitt favoritttilbehør og smak. 

2 kommentarer:

  1. Så hyggelig at vår opplevelse på den skjønne øya Myken og smaken av kamskjell får plass på denne flotte bloggen. Kamskjellfest anbefales på det sterkeste :-)

    SvarSlett
  2. Velkommen som gjestebloggere :) Virkelig flotte bilder fra Myken!

    SvarSlett