31. mars 2012

Påskebuffé - Easter Buffet


Mange nordmenn drar til hytta på fjellet eller ved sjøen i påsken, og ukebladene har høy appelsin- og Kvikklunsjfaktor og mattips som passer for hyttepåske. Men de fleste av oss er faktisk hjemme i påsken. Det gir god anledning til å be slekt og venner på en matbit. Uansett hvor du befinner deg, påskematen skal være lett å spise og enkel å lage.

Svenskenes «påskbuffé» er en flott tradisjon i Sverige. Buffeen spises ikke bare på påskeaften, men også på andre dager i påsken, både som lunsj og som middag. Lam, sild, bøkling, laks, Janssons fristelse, «Gubbröra» (en slags eggerøre med poteter og ansjos), oster, knekkebrød, «nubbe» (svensk for dram) og «påskmust» (påskeleskedrikk uten alkohol) er som regel på plass. Viktigst er imidlertid egget, og påske og egg hører sammen. Det har sannsynligvis med fasten å gjøre. Egg skulle ikke spises under fasten, og når fastetiden var slutt var det overskudd på egg. Hva var mer naturlig enn å være kreativ med eggeretter?

Vår påskebuffé byr på norske råvarer og norsk tradisjon. Lag noen små retter og en litt større «hovedrett». Min hovedrett er den varmrøkte pepperlaksen fra Troll Salmon i Engelsviken. Laksen er sprøytesaltet, drysset med grovmalt pepper og varmrøkt med bøkeflis. Det gir saftig fiskekjøtt og mild røyksmak. (Kilde: spesialitet.no). Du kan servere laksen på tradisjonelt vis med eggerøre og potetsalat. Eller prøv den med pepperrotrømme, agurksalat og kokte små nypoteter, gjerne blandet med hjemmelaget pesto. Pepperrotrømmen passer for øvrig også til rå Salmalaks og til roastbiff.

Det er alltid godt med noe søtt til slutt. En kake eller en pai til kaffen er en fin avslutning (da slipper du også å tenke på desserten!)

Her er noen forslag du kan «plukke fra». Hvor mange retter og hvor mye av hver rett avhenger av hvor mange du har til bords. God Påske!


FORSLAG TIL PÅSKEBUFFĖ
nedlagt sild
bøkling
fylte halve egg
små vannbakkels fylt med reker og røkelaks
rå Salmalaks med vårløk
kaldt kjøtt som f eks roastbiff eller kalkunbryst
varmrøkt laks
kokte små poteter, gjerne blandet med litt hjemmelaget pesto
pepperrotrømme
agurksalat
grønn salat
godt hjemmebakt brød som f eks foccacia

NOEN OPPSKRIFTER

Småpoteter med pestodressing
Kok hele små poteter. Avkjøl potetene noe. Del dem i to eller fire, avhengig av størrelsen. Hell over pesto og bland forsiktig. Serveres «lune» eller kalde.

Pesto
Rist en neve pinjekjerner på svak varme i en tørr stekepanne. Legg pinjekjernene, bladene fra en bunt basilikum, 3 fedd hvitløk og ca 50 g Parmesanost i bollen til stavmikseren. Tilsett olje litt etter litt mens du kjører stavmikseren på middels hastighet til pestoen får passe konsistens. Smak til med litt pepper.

Fylte halve egg
Hardkok egg (10 minutter fra du legger egget ned i kokende vann) og del dem i halve. Ta ut plommene og knus dem med en gaffel. Bland eggeplommene med litt fløte, eventuelt litt majones. Smak til med salt og pepper. Fyll eggeplommemassen tilbake i det halve egget. Pynt med for eksempel lodderogn, ansjosfilet, reker eller kreps, røkt laks eller kaviar. Legg de fylte halve eggene på en seng av finsnittet salat.

Varmrøkt laks med pepperrotrømme og agurksalat
Laksen kan serveres kald eller “lun” som den er. Pepperrotrømme: Rør rømmen til den er glatt. Smak til med ferskrevet pepperrot eller pepperrot på tube, sitronsaft, en anelse sukker, salt og pepper. Agurksalat: Høvle tynne skiver av 1 slangeagurk med ostehøvel. Lag dressing av 2 ss eddik, 5 ss vann, litt sukker, salt og hvit pepper. Legg over en skål og sett agurkskivene under lett press. La den stå minst en halv time. Smak til.

Roastbiff 
Legg opp kjøttet og server sølvløk, sylteagurk og sprøstekt løk i små boller ved siden av. Husk! Rått kjøtt må ikke stå lenge i romtemperatur.

Kaldt kalkunbryst 
Legg opp kalkunkjøttet og server med en honning- og sennepsdressing ved siden av.

Minivannbakkels med reker og røkelaks
Bruk inntil 4 egg. Kok opp 2 ½ dl fiskekraft eller vann og 125 g smør i en kjele. Tilsett 125 g hvetemel og rør til deigen samler seg og slipper kanten. Avkjøl noe. Pisk sammen ett egg av gangen og rør det inn i deigen. Fortsett å røre til deigen har samlet seg igjen.  For at røren ikke blir for tynn, tilsetter du det siste egget litt av gangen (kanskje trenger du ikke hele). Smak til med revet muskat og pepper. Kle et stekebrett med bakepapir og legg små topper med vannbakkelsdeig på stekebrettet. Stek nederst i ovnen ved 210 °C i ca 20 min eller til vannbakkelsene er gylne, luftige og ikke rå inni. Avkjøl.

Fyll: Hakk sammen 75 g reker, 75 g røkelaks, 1 ss kapers, litt frisk persille og dill. Bland godt med litt majones og litt rømme. Smak til med sitron og pepper. Skjær delvis (ikke helt igjennom) av toppen på de avkjølte vannbakkelsene. Legg i fyllet og pynt med dill og sitron.

Hvis du lager vannbakkels dagen før de skal serveres, kan du oppbevare dem i en tett plastboks.

Les også min matspalte i avisen Demokraten hver lørdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar