1. mars 2012

Butterdeigsterte med løkmarmelade

En butterdeigsterte smaker alltid, og den er superrask å lage. Det vil si, hvis du velger å kjøpe ferdig butterdeig. Butterdeig, også kalt smørdeig, finnes både som fersk og i frysedisken, og det er ingen skam å kjøpe den ferdig til bruk.


Å lage butterdeig
Butterdeig er laget av mel, vann og mye smør. Å lage butterdeig selv er vanskelig, det krever trening og god tid. Deigen skal kjevles ut, brettes og kjevles igjen samtidig som den stadig tilsettes kaldt smør eller margarin i tynne skiver. Det skal brettes fire lag oppå hverandre fire ganger noe som utgjør 256 flortynne lag. I tillegg skal deigen hvile mellom hver utkjevling. Resultatet er en delikat, lett og flakete bakkelse som er veldig anvendelig.
Claudius Gele
Historien sier at butterdeigen er oppfunnet av franskmannen Claudius Gele mens han var kokkelærling i Paris på midten av 1600-tallet. Hans syke far var på diett som besto av vann, mel og smør, og slik hadde det seg at Claudius ”pakket” inn små smørklatter i deigen mens han knadde for harde livet. Overraskelsen var nok stor da brødet faktisk ”hevet” i ovnen i stedet for at fettet bare rant ut.
Tertefyll
Hva du vil fylle terten med er opp til deg og fantasien din. Pass bare på at fyllet ikke er for vått og at eventuelle rå ingredienser ikke trenger lang tid i ovnen. Jeg har fylt min terte med løkmarmelade, tomater og hvit geitost. Andre forslag til fyll er:
  • Løkmarmelade, Jarlsberg og svarte oliven
  • Stekte skiver av sjampinjong eller annen sopp krydret med persille og hvitløk
  • Råstekte poteter i tynne skiver blandet med purre og rosmarin
  • Laksefilet i terninger med Snøfrisk og dill
  • Sautert spinat og fetaost
  • Friske tomater, olivenolje, oregano og hvitløk
Mange liker en grønn salat ved siden av terten, og den kan også toppes med en rømmeklatt eller posjerte egg.
Du kan også steke butterdeigen på forhånd og fylle den etterpå. Da kan for eksempel en hvit saus med blåskjell og krepsehaler, soppstuing eller røkelaks i tynne skiver med rømmedressing og gressløk smake.

Dette trenger du:

1 pakke fersk butterdeig eller 2 plater frossen
-
Løkmarmelade
3 løk 
2 fedd hvitløk i tynne skiver
smør til steking
1 ss sukker 
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper
-
frisk timian
100 g hvit geitost eller annen smeltevillig ost du liker
2 modne tomater
litt salt
-
1 egg til pensling (kan utelates)

1.     Rens løken og skjær den tynne skiver.
2.     Smelt litt smør i en stekepanne. Stek løken myk og gylden på middels varme i ca 15 minutter. Pass på at løken ikke blir for brun. 
3.     Tilsett hvitløken og la den steke med noen sekunder.
4.     Tilsett sukker og rør til sukkeret har løst seg opp. Rør inn balsamicoeddik og la blandingen stå på svak til middels varme til løken begynner å karamellisere seg.
5.     Smak til med salt og pepper. Avkjøl løkmarmeladen noe.
6.     Skjær tomatene i tynne skiver.
7.     Del osten i biter.
8.     Forvarm ovnen til 200 ⁰C.
9.     For frossen butterdeig: Butterdeigen skal ikke være tint, men akkurat i overgangen fra frossen til kjøleskapkald når du begynner å jobbe med den.
10. Dryss mel på benken, og kjevle butterdeigsplatene litt ut.
11. Legg butterdeigsplatene på bakepapir på et stekebrett. Marker kanten på butterdeigsplaten ved å risse med en spiss kniv 1,5 - 2 cm innenfor kanten rundt hele.   
12. Prikk feltet innenfor kanten med en gaffel.
13. Du kan eventuelt pensle platene med pisket egg og vann. Egg- og vannblanding fungerer også som ”lim” hvis du vil legge to plater oppå hverandre.
14. Legg løkmarmelade på det prikkede feltet, deretter ostebiter og tomatskiver. Dryss tomatskivene med litt salt. Dryss over timianblader.
15. Stek terten midt i ovnen i ca 20-25 minutter til den er gylden og sprø og osten har smeltet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar