29. februar 2012

Øl for vindrikkere - Estrella Damm Inedit

Endelig et øl for oss som ikke er noe særlig glad i øl.
Mesterkokken Ferran Adria fra El Bulli har i samarbeid med det spanske bryggeriet Damm S.A. laget et fantastisk hveteøl som kan erstatte vin i mange sammenhenger. 


Ideen til Ferran Adria var å lage et øl som skulle passe når vin ikke fungerer. Som for eksempel mat med bitterhet (asparges, artisjokker), salater med vinaigrettedressing (eddik og olje) eller fet fisk (tunfisk, laks, sardin, makrell). Estrella Damm Inedit fungerer perfekt. Sannsynligvis kan ølet også brukes til andre råvarer som normalt trenger en "bro" for å kunne serveres sammen med vin (røkelaks). Og hva med sushi og sashimi? Eller stekte eller grillede grønnsaker?

Hveteølet som betegnes som håndverk, er brygget på bygg, humle, malt, gjær, vann, koriander og appelsinskall. Det skal serveres kaldt i vinglass. Ølet holder 4,8 %. På farge er ølet som gylden konjakk og litt "tåkete" (det er jo et slags Weissbier), lukten er av blomster og sitrus og smaken er frisk og rund og litt fet.
Om det er mulig å få tak i dette ølet i Norge ennå, vet ikke jeg. Men her bør noen kreative importører kaste seg rundt litt fort.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar