17. desember 2011

Juleribbe


Julen har mange lukter og smaker, og julestemningen er ofte knyttet til nettopp juleluktene. I adventstiden lukter huset av søt og krydret julebakst, gløgg og grønnsåpe, mens på julaften er det granbar og julemiddag som teller. 

En fersk undersøkelse fra Synovate viser at mer enn halvparten av alle nordmenn spiser svineribbe julaften. Resten fordeler seg blant annet på pinnekjøtt, kalkun, svinestek og torsk. En undersøkelse fra 2009 viste at ca tre prosent spiser pizza.

Det kjennes kanskje voldsomt å lage juleribbe til små husstander med en eller to personer. Det fine med ribbe er at du kan kjøpe akkurat så stort stykke du ønsker. En tynnribbe, også kalt flatribbe, på ca 1 kilo er passe til to personer. Er du alene, har du nok til julefrokosten også. 

Gourmet-surkål kan du lage på "Hellstrøm-vis" med hvitvin, einebær, kummin, karve, honning og andre godsaker, eller du kan lage en enkel og ”streit” surkål uten dikkedarer. Surkål er veldig enkelt å lage, så det er helt unødvendig å bruke ”pose-surkål” på julaften. Lag surkålen når du starter på ribben, sett den til side og varm den opp igjen når julemiddagen skal serveres.  

Server ribbe med stekte medisterkaker eller medisterpølser, hjemmelaget surkål, brun saus, tyttebær, svisker og kokte poteter.  

Juleribbe til 2

1 kg tynnribbe av svin
salt og svart nykvernet pepper 
vann

Tre dager før julaften

Hvis du skal bruke frossen ribbe, ta denne ut av fryseren og la den tine i en langpanne på et kjølig sted.

To dager før julaften

Jo mindre biter svoren er kuttet i, desto sprøere blir svoren. Derfor lager jeg ikke tradisjonelt "harlekin"-rutemønster i svoren, men i striper slik som danskene gjør på svinestek. Skjær svoren i tynne striper på tvers av ribben med en meget skarp kniv eller tapetkniv. Gni hele ribben med salt og nykvernet grov pepper, også ned i sprekkene i svoren. Dekk til ribben med aluminiumsfolie og sett den kaldt.

Lag den brune sausjevningen (se under) og oppbevar den i kjøleskapet.

Julaften

Beregn totalt 2 - 2 1/2 time i ovnen. Steketiden er den samme som for en større tynnribbe.

1 Forvarm ovnen til 180 ⁰C. 
2 Legg ribben med svoren ned i en passe stor langpanne, og fyll på med kokende vann til svoren er dekket.
3 Dekk ribben med aluminiumfolie og sett den midt i ovnen i ca 1 time.
4 Ta ut ribben og legg den udekket med svoren opp på rist over langpannen. Etterfyll vann i langpannen hvis det er nødvendig. Stek videre i 1-1 ½ time. På slutten kan du øse sky fra bunnen av langpannen over ribben.
5 Hvis svoren ikke har begynt å ”boble”, kan du helt på slutten øke temperaturen til 225 C eller bruk grillelementet. Pass på hele tiden slik at den ikke svir seg!
6 La ribben hvile minst 15-20 minutter mens du gjør ferdig sausen.

Brun saus til ribbe
Brun sausjevning: Smelt 2 ss smør og rør inn 2 ss hvetemel i en stekepanne. Sett platen på laveste temperatur, og rør med en tresleiv med jevne mellomrom. La jevningen stå til den er passe brun noe som kan ta minst 1 time.
2 Når ribben er ferdig, koker du eventuelt ut langpannen med litt vann, sil skyen og spe jevningen med denne. 
3 Spe med mer vann for å få rett konsistens. La sausen småkoke til den skal serveres.
4 Smak til med salt og pepper og for eksempel brunost, soyasaus, tyttebærsyltetøy eller rognebærgele, litt portvin, seterrømme eller fløte.
5 La sausen småkoke på meget lav varme il den skal serveres

Server ribbe med hjemmelaget surkål, tyttebærsyltetøy og kokte poteter. 

Enkel surkål

1 ss smør
1 lite kålhode
2-3 ss karve
vann
salt
sukker
hvitvinseddik eller 7 % husholdningseddik

1 Finsnitt kålen.
2 Smelt smør i en kjele og legg i kålen. Dryss over karve og salt og hell på vann.
3 Kok opp og la surkålen fortsette å koke på lav varme i ca 30-45 minutter avhengig hvor ”grøtete” du vil ha den..
4 Smak til med salt, sukker og eddik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar