13. januar 2012

Søndagsstek av lammebog - Shoulder of lamb















Nå når dagene blir lysere og lengre, er det hyggelig å ta søndagsturer i skog og mark eller langs sjøen. Hjemme har du satt lammebog på langsteking i ovnen, og når du kommer tilbake igjen, fornøyd og glad etter turen, kjenner du sulten tar tak i deg med den gode matlukten fra ovnen.
Da dekker du bordet, åpner en flaske god rødvin og setter den ferdigstekte lammebogen på bordet: det er livskvalitet, det! 

Denne søndagsmiddagen forbereder du før du går ut på tur. Jeg bruker noen ganger lammebog i stedet for lammelår. Kjøttet har nydelig mild smak, men trenger litt lengre tid i ovnen enn lammelåret. 

Legg tilbehøret i langpannen samtidig med kjøttet. Bruk kokfaste poteter. De faller ikke fra hverandre under stekingen. Skjær "hatten" av de hele hvitløkene, hell på noen dråper olivenolje og dryss over litt fingersalt. Hvitløken forandrer fullstendig karakter ved steking; feddene blir myke og karamellaktige, og smaker fantastisk til lammekjøttet. Ønsker du grønnsaker, kan du legge i gulrøtter i store biter, hele cherrytomater eller søtpoteter, squash eller auberginer i terninger.

Du trenger
ca 2 kg lammebog (beregn ca 250 g rent kjøtt per person)
2 ss olivenolje
sitronsaft fra 1 sitron
salt, pepper, timian, rosmarin
2 hele hvitløk
600 g kokfaste poteter, skrelte
eventuelt grønnsaker
noen dråper olivenolje
salt og pepper

3-4 dl kyllingkraft
litt hvetemel og litt vann til jevning
salt og pepper
rosmarin
sitronsaft

Slik gjør du
1.    Forvarm ovnen til 170 °C.
2.    Gni inn steken med salt, pepper, krydder, sitronsaft og olivenolje.
3.    Legg kjøttet i langpanne sammen med poteter, hvitløk og eventuelt grønnsaker. Drypp litt olivenolje over.
4.    Stek i ovn ved 170 °C i minst 2 - 2 1/2 time, gjerne lengre.
5.    La kjøttet hvile før du skjærer det opp.

Saus 
1.    Hell litt kokende vann i langpannen slik at du får løst alt som har satt seg fast. 
2.    Hell innholdet over i en kjele og la det koke opp. Ta av fett som måtte flyte på toppen av skyen. Sil av. 
3.    Tilsett 3-4 dl kyllingkraft. Lag jevning av 1/2 ss hvetemel og litt kaldt vann og rør det inn.
4.    La sausen koke i minst 5 minutter. 
5.    Smak til med salt, pepper, finklippet rosmarin og litt sitron.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar