30. desember 2011

Bringebærfromasjkake til nyttår


Denne dessertkaken har mandel- og nøttebunn, er fylt med bingebær-fromasj og toppet med en gelé av crème de cassis-likør. Server som den er, eller pynt med en kremtopp og raspet sjokolade. Fest blir det uansett.


Mandel- og nøttebunn
til sammen 150 g malte mandler og nøtter
4 eggehviter
150 g sukker


  1. Forvarm ovnen til 180 ⁰C. 
  2. Dekk bunnen av en rund kakeform på 24 cm i diameter med bakepapir. 
  3. Visp sammen eggehvitene på lav fart til det dannes skum. Kjør opp farten, og pisk eggehvitene stive. 
  4. Tilsett litt sukker av gangen. Visp til eggehviter og sukker er blitt til en blank og glatt marengs. 
  5. Vend forsiktig i de malte mandlene og nøttene. Hell røren i kakeformen og stek midt i ovnen i ca 30 minutter. 
  6. Avkjøl kaken. 
  7. Ta den ut av formen og legg den på et rundt kakefat. Rengjør ringen fra kakeformen, trekk den med plastfolie og sett den på den avkjølte kakebunnen.

Bringebærfromasj
500 g bringebær, ferske eller frosne
50 g sukker
-
4 eggeplommer
150 g sukker
2,5 dl melk
1 vaniljestang
3 plater gelatin
½ dl crème de cassis
2,5 dl kremfløte


  1. Kok opp bringebærene sammen med sukker.
  2. Press bringebærene gjennom en sil. Sett tilside 1/2 dl av bringebærmosen til geleen.
  3. Pisk eggeplommene sammen med sukker til tykk eggedosis.
  4. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp melken sammen med vaniljestang og frø. Ta ut vaniljestangen, og og pisk melken inn i eggedosisen, litt av gangen.
  5. Sett bollen i kokende vannbad, og pisk i 10 minutter til vaniljesausen ”kleber” på baksiden av en skje. Avkjøl litt.
  6. Løs opp gelatinplatene i kaldt vann.
  7. Rør gelatin, bringebærmos og likør inn i vaniljesausen. Avkjøl, men pass på at den ikke stivner.
  8. Pisk krem og vend inn i fromasjen.
  9. Hell fromasjen over kakebunnen. Sett kaldt noen timer til fromasjen har stivnet.

Cassisgelé
2 plater gelatin
1/2 dl bringebærmos
1/2 dl crème de cassis


  1. Løs opp gelatinplatene i kaldt vann. Varm opp bringebærmos og likør, og rør inn gelatinen.
  2. Avkjøl litt, men pass på at den ikke stivner. Hell den over fromasjen og sett kaken kaldt til geleen også har stivnet.
  3. Pynt eventuelt kaken med krem

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar