17. oktober 2011

Vegetar-lasagne med sopp, asparges og Taleggio





Denne vegetarlasagnen er en av våre favoritter. Vi bruker de grønnsakene vi har tilgang på - denne gangen hadde vi nydelig skogssjampinjong, asparges og squash.


Det eneste vi ikke bytter ut, er osten - det må nemlig være Taleggio. Taleggio er fløyelsmyk i smak og konsistens, og smelter fantastisk i den hvite bechamelsausen. Vegetarlasagne med en frisk salat til er god middag, men lasagnen egner seg veldig bra til smaksrikt kjøtt som for eksempel elg, hjort eller rådyr i stedet for poteter.


400 g skogssjampinjonger eller tilsvarende med annen sopp, gjerne blandet
1 pk grønne friske asparges

1/2 grønn squash
3 fedd hvitløk
litt rød chili
12 forkokte lasagneplater (se på pakken)
litt revet parmesanost


Hvit saus:
50 g smør
1 dl hvetemel
1 liter melk
400 g Taleggio
salt, pepper og revet muskat


1 Rens soppen, del soppen i 2 eller 4. Stek soppen gylden i litt smør. Krydre med salt og pepper.
2 Rens asparges, del i biter og kok i saltet vann til såvidt møre. Avkjøl raskt i isvann.
3 Skjær squash i terninger, ca 1 cm store. Stek dem gyldne i litt smør, krydre med salt og pepper.
4 Bland sammen grønnsakene i stekepannen sammen med finhakket hvitløk. Smak til med salt, pepper og finhakket chili. 
5 Lag sausen: Fjern skorpen på osten, og skjær osten i små terninger. Smelt smøret og visp sammen med hvetemelet. Tilsett melk, litt om gangen, og visp til sausen er glatt. Tilsett osten og rør til den har løst seg opp. Smak til med salt, pepper og revet muskat.
6 Monter lasagnen: Hell litt saus i bunnen på en ildfast form. Legg i lasagneplater, hell på ca 1/4 av sausen og fordel halvparten av grønnsakfyllet. Legg på nytt lag med lasagneplater, 1/4  saus og resten av grønnsakene. Topp med lasagneplater, resten av den hvite sausen og dryss over litt parmesanost. Dette kan gjøres i god tid før den skal stekes.
7 Stek på nederste rille ved 225 ⁰C i 20-25 minutter. La den 'sette' seg noen minutter før den serveres.







Om Taleggio

Taleggio kommer fra Val Taleggio, et dalføre i Bergamo-provinsen i Lombardia, Nord-Italia. 
Inntil det 20. århundre var kjent som en type "stracchino", en ost laget av melk fra storfe som har gresset i alpine beitemarker. Ostemassen tilsettes muggsopp og lagres fuktig, gjerne i en fuktig hule som holder ca 75 C og med 90 % luftfuktighet. Skorpen kan være rosa eller oransje-brun med mørke muggflekker. Selve osten er hvit eller halm-farget med noen små hull. Smaken kan beskrives som litt søt, litt syrlig, fruktig og med ettersmak av jord, nøtter og trøffel. 

Ostehuset

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar