9. oktober 2011

Lammestek og chilensk rødvin i høstmørkret - Roast lamb and Chilean wineEn kald og mørk oktoberkveld hos gode naboer. Lammet er fra naboens egen gård, og verten Lars har tilberedt et meget saftig og smakfullt lammelår - perfekt stekt til 72 grader for deretter å hvile i minst 1/2 time.
Tilbehør er kokte poteter, gulrøtter og rosenkål som fortsatt var friske og litt al dente, stekt sjalottløk og stekte sjampinjonger. Den klassiske fløtesausen er  laget på sky fra stekingen, litt vin, hvitløk og rosmarin. I glasset en chilensk Cabernet Sauvignon fra vingården Echeverria i nærheten av Molina - intense smaker av røde bær, og silkemyk og rund med hint av kaffe og tobakk - perfekt følge på en perfekt kveld med gode venner. Denne vinen er ikke å få kjøpt på Vinmonopolet, men kan bestilles på Systembolaget.


Du trenger;
1 stk lammelår, minst 2 kg

salt og pepper

frisk eller tørket rosmarin
8 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 liten bit persillerot
1 løk i store biter
vann

Saus
ca 8 dl sjy fra stekingen, hvetemel, salt og pepper, 0,5 dl kremfløte, eventuelt brunost, ripsgele, tyttebærsyltetøy, solbærsirup eller Kikkoman soyasaus.Slik gjør du:
  1. Rens hvitløksfeddene, del dem i to på langs, lag små kutt i kjøttet og stikk feddene inn, jevnt fordelt over hele steken. Har du fedd til overs legges de i langpannen sammen med grønnsakene. Dryss steken med salt, pepper og rosmarin. Dette kan også gjøres dagen i forveien. Oppbevar da steken i kjøleskap. 
  2. Stikk inn steketermometer. Pass på at enden på steketermometeret er midt i kjøttdelen, ikke nær bein.
  3. Rens og del grønnsakene i grove biter, og legg dem i langpannen sammen med lammesteken. Hell på vann, ca 1 liter. Etterfyll eventuelt med vann. Stek på rist i 2-3 timer ved 100 grader til termometeret viser 72 C. De siste 20 minuttene kan temperaturen økes til 200 C for at kjøttet skal få litt mer farge. Kjøttet skal nå være medium rosa. Ved 68 – 70 C er et veldig rosa, og ved 76 C er den gjennomstekt.
  4. Pakk steken inn i aluminiumsfolie og legg over et rent kjøkkenhåndkle. La steken hvile opptil 30 minutter slik at kjøttsaften setter seg.
  5. Lag saus: sil stekesjyen fra langpannen over i en kjele. Kok ut langpannen med litt ekstra kokende vann for å få med alt. Hell i 1 dl rødvin, og la sjy og rødvin redusere til det halve. Lag klumpefri jevning av 4 ss hvetemel og litt kaldt vann, og pisk det gradvis inn i sjyen. La sausen koke minst 5 minutter. Tilsett fløten, men ikke la sausen fosskoke etterpå. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt brunost, 1 ss ripsgele eller tyttebærsyltetøy, 1 ts Kikkoman soyasaus eller solbærsirup eller hva du liker å smaksette sausen med.
  6. Kok poteter og de grønnsakene du liker. Rosenkål er nydelig til lam, men pass på at du ikke overkoker dem. Server med tyttebærsyltetøy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar