23. oktober 2011

Fiskegrateng med makaroni

Fiskegrateng er tradisjon, men også barnas favoritt. Lag den med eller uten makaroni og server med kokte poteter, en salat eller raspet gulrot og en god remulade. 
Hverdagsmat i særklasse! 











400 g renset fiskefilet, f eks frossen torsk i blokk
1,5 dl ukokt makaroni, snarkokt
1 finhakket sjalottløk

Gratengsaus 
2 ss smør
3 ss hvetemel
ca 3 dl H-melk
salt og pepper

litt revet muskatnøtt
litt kajennepepper
1 ts sitronsaft
3 egg
strøkavring


1 Forvarm ovnen til 200 C, og smør gratengformen godt.
2 Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet.
3 Smelt smøret og tilsett den hakkede sjalottløken. La løken surre i smøret til den blir blank. Tilsett hvetemelet og rør til smør og mel samler seg.  Spe med varm melk og rør til sausen koker. La sausen småkoke på meget lav varme til den blir tykk og blank. Rør ofte. Smak til med salt, pepper, kajennepepper, muskatnøtt og sitron.
4 Ta sausen av platen, avkjøl litt og tilsett eggeplommene, en av gangen. Rør inn fiskebiter og makaroni. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i gratengen.
5 Hell gratengen i formen og dryss over godt med strøkavring.
6 Stek gratengen på nederste rille i 40-50 minutter til den har stivnet inni og er gylden på toppen.

Server gratengen med kokte poteter, remulade (se under) og revne gulrøtter blandet med litt sitronsaft og sukker. 
NB! Hvis du bruker kokt fisk, kan du redusere steketiden med 5-10 minutter.

Remulade 
1 dl gresk yoghurt 
1 dl majones
2 ss finhakket sylteagurk 
3 ss finhakket vårløk
2 ts hakkede kapers
finhakket persille 
1 ss sennep
nypresset sitronsaft
salt og pepper
sukker  

Bland yoghurt og majones, tilsett sylteagurk, vårløk, kapers, persille og smak til med sennep, sitronsaft salt, pepper og sukker. 

Hvis du ikke er tilhenger av remulade, er eggesmør også veldig bra til fiskegrateng.

1 kommentar: