5. oktober 2011

Ertesuppe - Yellow pea soup


Kokebøker fra middelalderen er spennende, og forskere fra Universitetene i Stavanger og Glasgow har, i forbindelse med at de studerer endringer i det engelske språket, funnet en mengde tekster fra perioden 1100 til 1500 e.Kr.


I tillegg til kokebøker og oppskrifter har forskerne funnet juridiske, religiøse, medisinske, astrologiske og skjønnlitterære tekster. Middelalderen var preget av sult, ofte på grunn av feilslåtte avlinger. Til middag spiste de som regel grøt, vellinger, stuinger og gryteretter, og de brukte det de hadde tilgang på. For eksempel spiste de ertesuppe. Oppskriften var slik:GRENE PESEN TO POTAGE:
Take 3onge grene pesen ande sethe hom wyth gode broth of
beef and take persell sage saueray and ysope and a lytel bred and
bray al this in a morter ande summe of tho pesen ther-wyth and
tempur hit wyth tho broth and do hit in a pot to this other pesen and let hit boyle to-gedur and serue hit forth.

Oversatt til norsk:
Ta små ferske grønne erter og kok dem i god oksekraft. Ta persille, salvie, sar og isop sammen med litt brød, og knus alt dette i en mortel med noen av ertene. Bland inn litt av kraften og ha blandingen i gryten med de andre ertene. Kok opp og server.


Lag middelaldervarianten eller prøv vår ertesuppe som er kokt på svineknoke og gule erter. Smak til med timian, chili og litt hvitløk, Smakfullt, sunt, mettende og forholdsvis lavt karbo-innhold. Kan det bli bedre?

Kjøp en saltet svineknoke og en liten pakke bacon i terninger, alternativt en røkt svineknoke. Saltet svineknoke er mildere i smaken enn den røkte, og ved å tilsette litt bacon får du likevel den gode smaken. Du kan også lage gul ertesuppe uten kjøtt. Bruk i stedet litt mer krydder og grønnsakbuljong.

De gule ertene må bløtlegges minst 12 timer, men det skader ikke om de ligger ett døgn. Hell alltid av vannet som ertene er bløtlagt i. Ferdig ertesuppe kan fint fryses, så lag gjerne dobbel porsjon.

GUL ERTESUPPE (4)

Du trenger:
4 dl gule tørre erter
-
1 salt svineknoke
100 g røkt bacon i terninger
1 løk i tynne skiver
3 fedd grovhakket hvitløk
1 ss finhakket frisk timian eller ½ ss tørket timian
finhakket rød chili eller litt kajennepepper etter smak
pepper og eventuelt salt
vann - 1 liter til bløtlegging + 1 ½ - 2 liter til suppen

Slik gjør du:

  1. Bløtlegg ertene i mye vann over natten.
  2. Hell av vannet og skyll ertene godt.
  3. Kok opp ertene i 1 ½ liter friskt vann. Skum av. Legg i knoken, løken, hvitløken og timianen. La småkoke under lokk på svak varme til ertene er møre og kjøttet løsner fra benet. Ca 1 ½ - 2 timer. Plukk eventuelt opp løse erteskall – de smaker ingenting og er bare tunge å fordøye.
  4. Ta opp knoken og skjær løs kjøttet. Legg kjøttet tilbake i suppen og smak til med krydder.
  5. Server i dype tallerkener sammen med flatbrød og grov skånsk sennep. Til ertesuppe passer kaldt vann, eventuelt øl og akevitt.
FAKTA OM ERTER
Erter har 380 kJ (90 kcal) og 5.3 gram protein pr 100 gram. Kokte gule erter har en GI (glykemisk indeks) på 32 og friske erter en GI på 40.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar