16. oktober 2011

Eplemos - solskinn på glass - Apple sauce - sunshine in a jar


Det er fortsatt eplesesong, og eplene fra egen hage er (som regel) usprøytede og rene. Har du mer epler enn du klarer å spise opp, er det lurt å lage noe som kan fryses ned og ta fram når vinteren er på det hardeste. 

Eplemos kan brukes i stedet for syltetøy på brødskive, på yoghurt og musli til frokost, som dessert med melk over, i eplepai eller i Tilslørte bondepiker. Ved å lage eplemos selv, kan du kontrollere sukkermengden, eventuelt bruke annet søtningsmiddel. Eplemosen kan krydres med for eksempel kanel. Den er enkel å lage og kan fryses.

1 kg epler
friskpresset sitronsaft
2 ss vann
2 -3 ss sukker 

1 Skrell eplene, skjær bort frøhus og del opp i biter. Drypp over friskpresset sitronsaft.
2 Hell 2 ss vann i bunnen av en kjele og legg i eplebitene. Tilsett sukker og kok opp på svak til  middels varme. 
3 Rør rundt så mosen ikke svir deg fast i bunnen. 
4 Når eplebitene er kokt møre; kjør til mos med stavmikser.
5 Juster med sukker og sitronsaft, og smak til med eventuelt krydder. 
6 Hell mosen i rene plastbeger og avkjøl. Sett på lokk, merk boksen og legg i fryseren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar