20. september 2011

Solsikke- og gulrotbrød

Bak dette fantastiske solsikkebrødet er supersunne ingredienser, tredobbel heving, damp i ovnen og masse kjærlighet til godt bakverk. 
Det er mannen min som baker hos oss. Han baker en gang i uka, skjærer brødene i skiver og fryser ned  ned i passe porsjoner. På denne måten har vi hjemmebakt ferskt brød hver dag. Brødet inneholder mye korn og fiber, sunn olivenolje, appelsinjuice og lite salt. Konsistensen er jevn med fine porer og det smaker himmelsk selv for en person som egentlig ikke er glad i brødmat.


75 g gjær
8 1/4 dl vann
1,5 dl appelsinjuice
1,5 dl olivenolje
4 1/2 ts salt
4 dl rug, grov
5 dl rug, fin
2,3 dl hvetemel
6 dl solsikkekjerner
3 revne gulrøtter
-
3 brødformer à 2,5  liter


1 Rør ut gjæren i lunkent vann og tilsett resten av væsken. Løs saltet opp i væsken, og tilsett de tørre ingrediensene og de revne gulrøttene. 
Kjør deigen i kjøkkenmaskinen minst 15 minutter. Fordel deigen i to store boller, dekk til med klede, og sett deigen til heving på et lunt sted i 45 minutter. 
Kna ut deigen, legg deigen tilbake i bollene og hev videre i 20 minutter. 
Del deigen i 3 like store leiver (ca 1200 g per leiv), kna godt, form til avlange brød og legg dem i smurte brødformer. Dekk til med klede, og sett til etterheving på et lunt sted 30 minutter. 
5 Forvarm ovnen til 250 C. Sett en skål med kokende vann i bunnen av ovnen. 
Dusj brødene med vann, dryss med ekstra solsikkekjerner og sett brødene på nederste rille i ovnen. Stek ved 250 C i 20 minutter. Slå ned varmen til 200 C og stek videre i 35 minutter.
7 Avkjøl på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar