16. august 2011

Panna cotta på norsk


Lag denne super-enkle desserten når du skal ha mange gjester. Ta vare på tradisjon ved å fornye og kombinere

Tjukkmjølk har vært lagd i Norge i mer enn 150 år. Metoden var å skylle bladene fra tettegrasplanten, legge dem i en skål og helle varm fersk melk over. Melken fikk stå på et lunt sted til melken "stivnet". Dette var en fin måte å konservere melk på om sommeren. 

I dag produseres melken ved Rørosmeieriet. Den er pasteurisert før syrning, men ikke homogenisert og den er økologisk. Fettprosenten er 1,5 % og den inneholder tettemelkskultur.

De fleste forbinder melka med frokost-blandinger og flatbrød, men rister du på kartongen, blir den flytende og drikkbar.  


Vår Panna cotta eller tjukkmjølkspudding som vi like godt kan kalle den, kan du i tillegg til vaniljestang smaksette med kaffe, sitronskall eller hva du måtte ønske. Før servering kan desserten toppes med friske bær, fruktsalat, frukt i terninger, eller lag en enkel mangosalat. Oppskriften kan enkelt tilpasses flere personer.

Grunnoppskrift (6 personer):
4 plater gelatin
2,5 dl kremfløte
5 ss sukker
1 vaniljestang, delt og frøene skrapt ut
2,5 dl tjukkmjølk fra Røros

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Kok opp fløte, sukker, splittet vaniljestang og frø. Ta kjelen av platen og avkjøl litt. Plukk opp vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinen og løs dem opp i fløteblandingen. Rør godt. Tilsett tjukkmjølk og rør. Hell blandingen over i små glass eller skåler og sett kaldt, gjerne natten over.

Mangosalat: 1 mango, skrelt og kuttet i bittesmå terninger, smakt til med sukker og sitronsaft.

Ved servering:
Legg mangosalat på toppen av puddingen og pynt med sitronmelisse eller mynte. 

Tettegraset er en av våre insektspisende planter, og skal visstnok være både krampelindrende, hostedempende og lege sår på huden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar