30. august 2011

Matopplevelser i Longyearbyen
Vi besøkte Svalbard i begynnelsen av juni. For sent til å kunne dra på snøscooter-tur, men likevel mulighet til å oppleve både Longyearbyen, Barentsburg, isbreer og gruver. Og ikke minst var vi opptatt av maten.

Vi bodde på Hotell Spitsbergen som serverte oss komplette og nydelige frokoster, småretter i salongen/baren (for eksempel gratinert smørbrød med brie og bacon og salat til 100-lappen), og menyer eller a la carte i Restaurant Funksjonærmessen på kvelden. Hotell-ledelsen har all grunn til å være stolt av både kokker og serveringspersonalet.


Vi hentet take-away-lunsj - focaccia og pastasalat - på Fruene kafe og vinbar i gågata; god hjemmelaget mat, store porsjoner og mye smak til fornuftig pris. 
På heldagsutflukten med båten Langøysund ut Isfjorden spiste vi grillet hvalkjøtt med salat og brød til lunsj - maten var ikke så mye å skryte av, men omgivelsene var uslåelige. Grunnstøtingen som skjedde under lunsjserveringen ved Esmarkbreen gjorde også sitt til at vi vil huske det måltidet. 

Restaurant Huset har rykte for å være Longyearbyens beste restaurant, og vi reserverte bord for den siste kvelden. Selve bygningen har tidligere ivaretatt mange av fellesfunksjonene på stedet, og ligger litt utenfor selve sentrum. Lune lokaler, hyggelig betjening og Svalbard-rein som tuslet forbi vinduene bidro til fin stemning. En fantastisk vinkjeller som sies å inneholde ca 20.000 flasker gir valgmuligheter for vinkjennere, og de faste menyene bør tilfredsstille selv den mest kresne. 


Vi valgte Arktisk meny med tilhørende vinmeny, og mens vi ventet kom steinbakte småbrød og en appetittvekker med oksehalekjøtt, aprikoskrem og parmesan på bordet. Første forrett besto av Svalbard-rein på flere måter: røkt reinsdyrpaté dekket av reinsdyrcarpaccio servert med løyrom, steinsopp og rødløk.


Videre spiste vi kamskjell fra Atlanteren med blomkål, urteolje, eplestaver, melkechips og skalldyrkrem. Skalldyr-kremen og urteoljen matchet kamskjellene perfekt.

Så var det reinsdyrfilet med jordskokker, brokkoli, rødbeter, potetpuré og sherrysaus - og det må nevnes: reinsdyrkjøttet var perfekt rosastekt. Desserten var sorbet laget av bærene fra tindved, (også kalt havtorn - en plante som vokser fra Trondheimsfjorden til Ibestad i Troms), melke- og yoghurtpudding, marengs og ristede knuste nøtter. Også her spennende og sammensatte smaker og teksturer.


Fantastiske råvarer tilberedt med stor kreativitet og omtanke, og en vinmeny som fungerte bra til. Prisen for fire-retters meny og vinmeny kostet i underkant av 1000-lappen.


Heldigvis for oss var ikke isbjørnene i Longyearbyen denne kvelden da vi ruslet tilbake til hotellet i solskinnet. Storfornøyde! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar