23. august 2011

Røkte reker og eksklusive skalldyr i Grebbestad

...drømmelunsj en lørdag i august…


Det koker av mennesker i Grebbestad om sommeren, og færre nordmenn i august enn i juli. De små spisestedene er fulle av folk som spiser sin lunsj. Vi velger Grebys fordi de er kjent for å ha byens beste sjømat. Stive priser riktignok, men det var verdt det! Det gamle sjømagasinet ligger i innløpet til havnen, og har siden 1901 vært hermetikkfabrikk. Grebys tar vare på håndverket og spesialiteten er naturligvis skalldyr. 

Det er varmt i solen, og vi  sitter ute på trebenker med myke puter. Menyen kommer, og valget er lett: sjøkrepstallerken og skalldyrtallerken. Vann å drikke siden vi skal kjøre hjem etterpå. Ferske skiver med loff, aioli og smør kommer på bordet før skalldyrene serveres. Sjøkrepstallerken består av tre store nykokte sjøkreps, skalldyrtallerken av tre mindre sjøkreps, en haug med ferske reker og en haug med røkte. Pluss fire blåskjell som sannsynligvis bare var til pynt for de var  tørre og egentlig uspiselige. Dagspris for kreps var SEK 255 og skalldyrtallerken SEK 395. Skalldyrtallerken  var så stor at den holder egentlig til lunsj for to. 


Røkte reker
De røkte rekene er en spesialitet på Grebys, men du får også kjøpt røkte reker i Strømstad og hos enkelte fiskehandlere i Norge. Du må gjerne røke reker selv. Tenn opp en liten neve røkspon i Abu-røken eller i grillen, og røk rekene under lokk i fem minutter. Røyksmaken blir mild og fin og passer til aioli. Bruk gjerne ferske reker, men halvtinte fungerer også. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar