19. juli 2011

Ostemat



En fransk ostehandler med følge kom til byen i forbindelse med en av sommerens festivaler. De kunne by på franske og sveitsiske oster, pølser, skinke, oliven og annet snadder som vi forbinder med Frankrike.



Vi var naturligvis på plass, prøvesmakte og handlet. I posen med hjem hadde vi saueosten Abbaye de Bel'loc (Belloc). Den er halvfast, har ganske høyt fettinnhold, mild smak med  litt  karamell. Osten kommer fra regionen Aquitaine, nærmere bestemt i fransk Baskerland i Pyreneene på grensen til Spania. Osten ble opprinnelig laget av Benediktinermunker, og oppskriften skal visstnok være 3000 år gammel. Sauerasen er også viktig her - den heter Manech nez rouge (rødneset Manech)Ost nr to var en Cantal entre deux. Oppskriften til denne kumelkosten er visstnok også en av Frankrikets eldste. Den kommer fra regionen  Auvergne. Entre deux betyr at den er lagret i to til seks måneder. I posen havnet også en Camembert, kalamataoliven, grønne oliven i hvitløk og store fete franske oliven med rosmarin og baguetter. Vel hjemme åpnet vi en flaske Burgunder (Pinot Noir) som passet veldig bra til de de harde, og ganske bra til Camemberten.


Mitt beste osteminne er imidlertid fra Tasmania i Australia, nærmere bestemt Bruny Island. Der ligger den lille ostefabrikken Bruny Island Cheese som lager fantastiske oster. De forsyner stort sett bare restauranter i byer som Sidney, Melbourne og New York. Best husker jeg sauemelkosten Oen (etter ønologi - læren om vindyrking og vinfremstilling) som først var vasket i Pinot Noir og deretter pakket inn i vinblader før langring. (øverste bildet) Nydelig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar