11. juli 2011

Majones med stavmikser

Etter at stavmikseren kom er det å lage majones ikke lengre en nervepirrende sak. Med vispeblad kan alle ingrediensene gå i beholderen samtidig, og med en to-trinns vispeprosess: først egget, så oljen, er majonesen ferdig på et blunk.

Majones er basis for mange sauser og dressinger, og er helt uslåelig når den er hjemmelaget med ferske egg. Varier med krydder og urter, alt avhengig av hva du skal ha den til. Husk at alle ingrediensene, også eggene, må ha romtemperatur før du setter i gang.


2 eggeplommer fra middels store egg (romtemperatur)
1 ts finmalt sennep
½ ts salt
1 ts friskpresset sitronsaft
1 ts hvitvinseddik
3 dl nøytral olje, f eks druekjerneolje eller solsikkeolje


Hell alle ingrediensene i stavmikserens høye og slanke beholder i rekkefølgen over. 
Hell alltid oljen i tilslutt. 
Kjør vispebladet i bunnen av beholderen 10-15 sekunder på høy hastighet slik at du pisker egget. 
Løft vispen og press ned oljen og kjør videre. Gjenta til oljen er blandet inn og majonesen er tykk og blank. 
Hvis majonesen skiller seg, visper du opp en eggeplomme og visper den videre inn i majonesen gradvis. 
Tilsett eventuelle finhakkede urter og smak til.


Til grillede skalldyr og grønnsaker er det godt med både hvitløk og dill.


Hvis du ikke har stavmikser, pisker du først opp egget, tilsetter sennep, salt, sitronsaft og eddik, deretter olje, først dråpevis, og etterhvert i meget tynn stråle mens du pisker hele tiden.


Thousand Island dressing: Tilsett Chili sauce (evt tomatkethup) og finhafkket sylteagurk
Dressing til Cæsarsalat: Tilsett finraspet parmesan, presset hvitløk og en anelse kajennepepper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar