11. juli 2011

Hønene våre


Vi har lenge ønsket oss høner, og i år realiserte vi ideen sammen med nabofamilien. Naboen, som er meget snekker-kyndig, bygget hønsehus på hjul (også kalt hønsesykler), og 4 nyfødte kyllinger og 5 voksne høner som akkurat var ferdige med puberteten, ble i påsken hentet hos en oppdretter i Askim. 


Hønene ble innlosjert i det største hønsehuset, mens kyllingene tilbrakte ukedagene på naboens bad i en leilighet på Skillebekk og helgene i det lille hønsehuset på småbruket. De hvite hønene er Hvite italienere – litt smånervøse og i utgangspunktet ikke så sosiale. De brune derimot, sannsynligvis hybridrasen Isa Brown - en amerikansk krysning mellom Rhode Island Reds og Rhode Island Whites - utviklet raskt personlighet, ble trygge og var veldig nysgjerrige. 


Deres radius ble utvidet hver dag, og stadig måtte vi ut i skogen eller åkeren for å hente dem inn igjen. Hønene fores med ”Tuppen” (økologisk hønsefôr), skjellsand, diverse middagsrester og frukt og grønt. De går fritt ute hele dagen og spiser alt fra urter, tomatplanter og gress til maur og mark. Eggeplommene er knall gule og eggskallene sterke og fine.

Hønene støvbader for å holde seg "rene", dvs bli kvitt eventuelle lopper, utøy og skjell. De graver seg groper eller finner blomsterbed med løs jord og sand. Så sparker og flakser de til de er fulle av jord før de etter en stund rister det av seg igjen.

Hønenes eneste trussel er reven, og siden vi bor forholdsvis landlig er hønene utsatt når de får gå fritt ute. Dessverre skjedde det verst tenkelige en vakker sommerkveld for 14 dager siden. De to brune, Mette og Wenche, var på oppdagelsesferd bak låven da den modigste av dem ble tatt av reven. Den andre fikk hele fjørprakten på bakparten revet av, og hadde sår etter skarpe revetenner. Neste dag begynte de andre hønene å plukke på sårene hennes. Hun led åpenbart og vi måtte avlive henne. Kyllingene, såfremt de får være i fred for reven, vil starte egglegging når de er ca 20 uker.

Å ha tilgang på helt ferske økologiske egg er en fryd. Vi skriver alltid dato med giftfri tusj for når eggene er lagt. De aller ferskeste brukes i pasta, men de "eldste" blir brukt i kaker etc. Med egg i huset er det alltid mulig å lage noe godt. 

2 kommentarer:

  1. Hyggelig lesning! Hvor får du tak i det økologiske hønsefôret? :-)

    SvarSlett
  2. Mange takk. Høns er utrolig sosiale skapninger :) Foret heter Natura og fås på Felleskjøpet. Les også http://www.felleskjopet.no/landbruk/For/For-til-fjorfe/Sider/default.aspx

    SvarSlett