11. juli 2011

Blåskjell er sommermat

Nyplukkede blåskjell er fantastisk sommermat. Hvis du liker smaken av blåskjell, er det viktig å ikke tulle for mye med kraften. Hvitvin, grønnsakkraft og litt krydder er nok. Hovedregelen er: Less is more - enkle og rene smaker er best. Hvis du ønsker litt kremete kraft, kan du tilsette litt fløte, men pass på at den ikke blir for tykk. Blåskjell som er helt klistret av tykk saus er udelikat og ganske "grisete" å spise.



Blåskjell kan du plukke hele året, og best på steder med stor gjennomstrømming av rent og klart sjøvann. Mattilsynet kontrollerer om det er trygt å spise egenplukkede blåskjell. De kontrollerer både vann og blåskjell for sykdomsfremkallende mikroorganismer, fremmedstoffer og giftige alger. På matportalen.no (se under) finner du blåskjellvarselet. Plukk blåskjell bare i perioder og på steder som Mattilsynet har ”friskmeldt”, og vær klar over at forekomst av uspiselige blåskjell kan variere fra landsdel til landsdel og mellom årstidene. Rå blåskjell som er skadet eller åpne må kastes. Rens skjellene for skjegg og rur, og hold dem godt avkjølte til de skal tilberedes. Når skjellene er ferdige, kastes de som ikke har åpnet seg. Ikke kok skjellene for lenge – da krymper de og blir seige og smakløse.

2 kg blåskjell
olivenolje
1 finstrimlet purre (uten det mørkegrønne)
1 finstrimlet gulrot
3 fedd hvitløk, finhakket
1 glass tørr hvitvin
1 glass grønnsakbuljong
skallet av 1/2 sitron, finstrimlet
1 bunt persille, hakket
noen dråper pastis (Pernod eller Ricard)
saft av 1/2 sitron, salt og pepper


Vask og skrubb blåskjellene i iskaldt vann. Fjern skjegg og rur og kast de som ikke er helt lukket.
2 Fres opp grønnsakene sammen med hvitløk i oljen noen sekunder. Tilsett hvitvin og reduser til det halve.
Tilsett grønnsakbuljong og la det småkoke i 10 minutter. 
Sett opp varmen og la kraften fosskoke før du tilsetter noen dråper pastis, sitronsaft, sitronskall og blåskjell. 
Sett på lokk og kok videre til skjellene har åpnet seg. Dette tar IKKE lang tid. Rist på kjelen et par ganger.
Smak til med salt og pepper, og server umiddelbart med hvitløksmajones, ferske baguetter og kald tørr hvitvin. Mmmmm.


http://www.matportalen.no/verktoy/blaskjellvarsel/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar