19. juli 2011

Blåbærpai med skogens sorte gull


Blåbær  fulle av antioksidanter, 
C-vitaminer, karotiner, jern, magnesium og smak


En tur i skogen med bærspannet er godt for kropp og sjel. Vi rakk en liten time før regnet kom. Vi hadde skogen for oss selv, bare i selskap med svarttrost, løvsangere og ringduer. Blåbærene var akkurat passe modne, og smakte nydelig. Vel hjemme var det dugnad på å rense bærene, lage paideig og sukkerlake til blåbærsorbet.

Denne paien er en typisk amerikansk pai, helt uten egg og ikke veldig søt. Ønsker du søtere pai, kan du tilsette mer sukker i fyllet. Ønsker du blank overflate, kan du pensle paien med sammenpisket eggehvite før du setter den i ovnen.

Blåbærpai
Paideig
2,5 dl  hvetemel
100 g kaldt smør
1/3 ts salt
1/4 ts kanel
2-3 ss kaldt vann

Blåbærfyll
1 dl sukker
2/3 dl hvetemel
6-7 dl friske blåbær
1/4 ts kanel
2 ts friskpresset sitronsaft
1 ss smør

Her er det brukt en paiform på 26 cm i diameter med løs bunn.

"Gni" smøret inn i mel og salt med fingrene til det minner om små flate erter. Tilsett vann, en spiseskje om gangen, og kna raskt sammen deigen til den slipper bollen, ikke mer. La gjerne deigen hvile slik at den blir lettere å kjevle.
Forvarm ovnen til 220 C. 
Del deigen i to, og kjevle ut til en sirkel som er litt større en paiformen din. Kle formen med deigen slik at noe av deigen henger over kanten. 
Bland sammen hvetemel, sukker og kanel og tilsett tilslutt friske blåbær og sitronsaft. 
Bland godt. Hell blåbærfyllet over i paiformen, og legg over små klatter med smør. 
Kjevle ut resten av deigen til et lokk. Dekk paiformen, klem sammen rundt kanten og brett inn slik at deigen er tett. Skjær små snitt i lokket. 
Stek i 35-40 minutter til paien er gyllen på toppen og varmt blåbærfyll pipler ut av hullene. 


Vaniljeis eller pisket krem passer godt til lun blåbærpai.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar